Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Με τη ματιά ενός δικαστή....



Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, πραγματοποιήθηκε χθες 12 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, επίκαιρη εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Ζαΐρη, επί τιμή Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, έναν εκ των τριών δικαστών της πολύκροτης δίκης της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Στο καλωσόρισμά του ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος ανέφερε, ότι κατά τις τέσσαρες πρώτες Κυριακές του Τριωδίου, όπου ανακεφαλαιώνεται η ιστορία του κόσμου από την έξωση των Πρωτοπλάστων ως την ημέρα της Κρίσεως, σχολιάζουμε συνήθως τα περί κρίσεως και κατακρίσεως, δίκης και καταδίκης, δικαίωσης και αδικίας. Και διερωτήθηκε, αν προχωρούμε στην ερμηνεία των ευαγγελικών περικοπών, έχοντας κατά νου την ανθρώπινη δικαιοσύνη ἤ την δικαιοσύνη του Θεού.  

Τις δύο περί δικαίου έννοιες με τις πολλές προεκτάσεις και τις πάμπολλες προσεγγίσεις ανέπτυξε ο κ. Ζαΐρης, τον οποίο ο Αρεοπαγίτης κ. Ίων Φιοράκης, που τον παρουσίασε στο ακροατήριο, χαρακτήρισε ως κριτή που συνταίριαξε στη συνείδηση και το λειτούργημά του, τον νόμο της Πολιτείας και τον φόβο του Θεού.
Ο διαπρεπής ανώτατος δικαστικός με συντομία και σαφήνεια, με ενάργεια και γλαφυρότητα, με γενικές αναφορές και επιτηδευμένα παραδείγματα, ανέπτυξε το θέμα «Ανθρώπινη και Θεία Δικαιοσύνη και ο ρόλος του Δικαστή». Αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην έννοια και τον συμβολισμό της Δικαιοσύνης, στην εξέλιξη του δικαίου κατά την αρχαιότητα, στις θέσεις του Σωκράτη, στους νόμους του Σόλωνα, στο μύθο του Τενέδιου πέλεκυ, στην αξία των νόμων και τον ρόλο του δικαστή στην Παλαιά Διαθήκη.

Παρέθεσε επίσης στιγμιότυπα από τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, την Αγία Θεοδώρα Αλεξανδρείας, το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Άγιο Νεκτάριο, τον φημισμένο ασκητή παπα-Τύχωνα. Εμπλούτισε με παραδείγματα από το Γεροντικό, τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, τον Ιερό Χρυσόστομο, αλλά και από σύγχρονους Επισκόπους. Επεσήμανε τη δύναμη της προσευχής στην κρίση του δικαστή και εξιστόρησε συγκλονιστικά παραδείγματα από την προσωπική του δικαστική σταδιοδρομία των 39 ετών.

Τον ομιλητή ευχαρίστησε με θερμά λόγια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, ενθυμούμενος την προσωπική εθελοντική διακονία του των 27 ετών στους χώρους των Φυλακών, την μακροχρόνια γνωριμία τους, την αγρυπνία που τέλεσαν πριν από την έναρξη της δίκης της 17 Ν,  εξομολογήθηκε δε, το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο Αγιορείτης Γέροντας παπα-Ευθύμης από την Καψάλα, για την διοργάνωση της συγκεκριμένης ομιλίας.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία τριών διακεκριμένων μουσικών, που έχουν δώσει πολλά ρεσιτάλ και έχουν συμπράξει με Ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κ. Βάνια Παπαδημητρίου –βιολοντσέλο-, η κ. Ρουμπίνη Πρωτοψάλτη -φλάουτο- και η κ. Στέϊσυ Κουλούρη -πιάνο-, απέδωσαν κομμάτια κλασσικής μουσικής, ενθουσιάζοντας το κοινό με την άψογη εκτέλεσή τους.

Σε όλους τους παρευρισκομένους προσφέρθηκε το νέο βιβλίο του κ. Νικολάου Ζαΐρη «Περί της Ανθρώπινης και Θείας Δικαιοσύνης και ο ρόλος του Δικαστή».    
                                        
                                                             Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως  

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή